Bezienswaardigheden op Sardinië

Er zijn op Sardinië en de omliggende eilanden behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden. Het merendeel van deze bezienswaardigheden hebben direct of indirect te maken met de lange en bewogen geschiedenis van het eiland. Andere zijn natuurlijk bezienswaardigheden, zoals grotten, enorme kloven, azuurblauwe baaien of prachtige natuurparken. Een deel van de bezienswaardigheden zijn te vinden in een van de steden en dorpen op Sardinië, terwijl andere weer verscholen liggen op het eiland.

Er zijn op Sardinië te veel bezienswaardigheden te vinden om ze allemaal te bezoeken tijdens je vakantie of rondreis op het eiland. Bekijk daarom goed wel je wel en niet wil gaan bezoeken. Heb je geen huurauto, dan zijn er naar de bekendste bezienswaardigheden op het eiland vanaf de grotere steden en badplaatsen excursies te boeken.

Costa Smeralda

De Costa Smeralda of de Smaragdkust van Sardinië is een van de mooiste en drukstbezochte delen van het eiland. Het is te vinden in het noordoostelijke deel van het eiland. Dit deel van Sardinië staat bekend om zijn prachtige kleine baaien, parelwitte zandstranden en de vele toeristische dorpen die er te vinden zijn. Bekende badplaatsen aan de Costa Smeralda zijn Golfo Aranci, Palau, Porto Rotondo en Cannigione. Voor een deel van de Costa Smeralda ligt de Maddalena Archipel. Vanaf verschillende plaatsen aan de Costa Smeralda kun je met een boot deze bijzondere archipel ontdekken. Vanuit Palau vertrekken er meerdere malen per uur veerboten naar deze archipel. Deze kuststrook is sinds de jaren zestig van de vorige eeuw langzaam overgenomen door het toerisme. De meeste dorpen en plaatsen aan de kust zijn verlaten in de wintermaanden, maar bloeien op in de zomer. De meeste plaatsen zijn gebouwd in ongeveer dezelfde bouwstijl, die nu bekendstaat als typisch Sardijns. Mooiste voorbeeld hiervan is Porto Rotondo, dat bekendstaat als de bestemming op Sardinië voor de internationale jetset. Dit is goed te zien aan de boten die er in de haven te vinden zijn.

Gola di Gorrupu

Gola di Gorrupu is een prachtige kloof in het Nationaal park Gennargentu. Deze kloof wordt door veel gezien als een hoogtepunt van een rondreis op Sardinië. Om de kloof te kunnen bereiken, moet je wel een stevige wandeling maken van zes kilometer maken over ruw terrein. Daarna heb je nog een uur nodig om af te dalen in de kloof en er weer uit te klauteren. Al met al een behoorlijke wandeling waarbij enig ervaring wel gewenst is. Zorg op warme zomerse dagen dat je genoeg drinken bij je hebt en wat te eten. Je drinkflessen kun je onderweg bijvullen bij natuurlijk bronnen. De kloof is iedere dag geopend voor publiek tussen 10:00 en 17:30. Om de kloof te kunnen bezoeken moet je een kleine entree betalen. Stevige wandelschoenen is een must.

Castello di Serravalle

Het Kasteel van Serravalle of Castello Malaspina is en versterkte burcht boven het stadje Bosa. Het huidige kasteel stamt uit de dertiende eeuw, maar al veel eerder was er op deze plaats een fort te vinden. Het kasteel kan vrij gemakkelijk bereik wordt vanuit het historische centrum van Bosa. Dit kan met de auto of te voet via een wandeling langs de trappen in het centrum van Bosa. Doe je deze wandeling te voet, dan kom je onderweg de vele prachtig pastelkleurige huisjes van het stadje tegen. Van het voormalige kasteel is niet veel meer bewaard gebleven dan de oude verdedigingsmuren, een toren en de Chiesa di Nostra Signora de Sos Regnos Altos midden op het terrein. Vanaf de toren van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Bosa, de grillige kustlijn van Sardinië en Middellandse Zee. Het kasteel kan bezocht tegen een kleine vergoeding.

Memoriale Giuseppe Garibaldi

Op Caprera, het een na grootste eiland van de Maddalena Archipel, is voor de 150ste verjaardag van Italië het Memoriale Giuseppe Garibaldi geopend. Deze gedenkplaats maakt onderdeel uit van de Batteria Arbuticci, een oud fort op het hoogste punt van het eiland. Het Memoriale Giuseppe Garibaldi ligt op ongeveer twee kilometer van het voormalige woonhuis van Garibaldi, waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Alleen al de ligging van het fort, maakt een bezoek aan het Memoriale Giuseppe Garibaldi de moeite waard. Vanaf de vroegere verdedigingswerken heb je een prachtig uitzicht over de Maddalena Archipel en Sardinië. In de verschillende oude bastions, is nu een interactieve tentoonstelling over het leven van de generaal Giuseppe Garibaldi en de eenwording van Italië te zien. Giuseppe Garibaldi wordt door veel Italianen gezien als de “Vader des Vaderlands”.

Nora

Net buiten het dorpje Pula, op een schiereiland voor de zuidwestkust van Sardinië, ligt de archeologische vindplaats Nora. Dit is de belangrijkste vindplaats uit de Punisch-Romeinse periode op het eiland. Volgens de legende zou Nora de eerste stad zijn op Sardinië en gesticht zijn door Norax, die een expeditie van de Iberiërs op het eiland leidde. Nora was lang een belangrijke havenstad tussen Carthago in Tunesië en Cagliari. Later zou de stad door voedseltekorten in de regio verlaten worden. Nora ligt in een gebied met veel moerassen en er waren te weinig vruchtbare gronden om de bevolking van voldoende eten te voorzien. Nadat de stad verlaten werd, brokkelde stad steeds verder af en zou uiteindelijk bijna helemaal verloren gaan. Nu is een deel van de oude stad weer blootgelegd en opengesteld voor publiek. Er staan weer wat pilaren overeind en er zijn wat mozaïeken blootgelegd. De mooiste archeologische vondsten zijn nu te zien in het Archeologisch museum van Cagliari.

Bijzonder detail is dat een deel van Sardinië door de eeuwen heen, is verdwenen onder de zeespiegel. Zo ook een deel van de oude haven van Nora. Deze delen kunnen tijdens een duiktocht bezocht worden. Je moet hiervoor wel speciale duikbrevetten hebben.

Romeins Amfitheater van Cagliari

Na Nora is het Romeins Amfitheater van Cagliari het belangrijkste archeologische bewijs dat de Romeinen op Sardinië hebben rondgelopen. Het amfitheater is gebouwd in de tweede eeuw na Christus. De zitplaatsen en catacomben van het amfitheater zijn voor een groot deel uitgehouwen in de rotsen, terwijl andere delen van zijn gebouwd met lokale kalksteen. De muren van het amfitheater moeten ooit de hoogte hebben gehad van ongeveer twintig meter. Nadat de Romeinen het eiland verlieten, kwam het amfitheater in verval. Tijdens verschillende tijdsperiodes, werden delen van het amfitheater gebruikt als steengroeve, waarbij grote delen verloren gingen. In de negentiende eeuw, werd het theater weer grotendeel blootgelegd. Nu is het Romeins Amfitheater van Cagliari weer geopend voor publiek en kunnen de oude catacomben en tribunes bezocht worden.

Su Nuraxi di Barumini

De Su Nuraxi di Barumini is de enige fysieke bezienswaardigheid op Sardinië die terug te vinden is op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Deze nuraghe is de grootse van het eiland en geeft inzichten in de Nuraghecultuur die van de achttiende tot de derde eeuw voor Christus op het eiland woonden. Op Sardinië zijn in totaal ongeveer zevenduizend restanten van nuraghi te vinden, maar die bij Barumini staat is uniek in zijn soort. De prehistorische toren is herontdekt in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Sindsdien is een groot deel van de toren – die uit drie verdiepingen bestaat en negentien meter hoog is – en de omliggende stad opgegraven. De Su Nuraxi di Barumini is geopend voor publiek, maar kan alleen bezocht worden onder begeleiding van een gids.
Tijdens deze rondleiding word je meegenomen, door de oude straatjes van het prehistorische dorp, bezoek je de hut waar de leiders samenkwamen en mag je de nuraghe. Om deze prehistorische toren te bezoeken moet je via verschillende trappen en smalle doorgangen je een weg vinden naar het centrum van de toren. Daar aangekomen, zie je pas de echte omvang van dit bouwwerk.

Grotten van Neptunes

De Grotta di Nettuno van Sardinië zijn te vinden in de omgeving van Alghero aan de westkust van het eiland. Het zijn druipsteengrotten, die een meter boven zeeniveau door de eeuwen heen zijn gevormd. Omdat de grotten zo dicht bij de zee liggen, zijn ze alleen te bezoeken als het weer het toelaat. De grotten kunnen op twee manieren bereikt worden. De eenvoudigste manier is om met de boot naar de entree van de grot te varen. Je kunt er ook voor kiezen om het steile pad langs de klif te nemen. Je moet dan meer dan zeshonderd traptreden afdalen – en later weer beklimmen – om bij de entree van de grot te komen. De grotten hebben een gezamenlijke lengte van ongeveer vier kilometer, maar alleen het eerste deel hiervan is opengesteld voor publiek. Een bezoek aan de grot is altijd onder begeleiding van een gids.

Castello Eleonora D'Arborea

Centraal in het dorp Sanluri staat het Kasteel van Sanluri, ook bekend als het Castello Eleonora D’Arborea. Dit is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Sardinië. Het kasteel is gebouwd in de twaalfde eeuw in opdracht van Peter IV van Aragon. In de veertiende eeuw zou het kasteel in hanen komen van Eleonora van Arborea, giudicessa van Sardinië, een rechter die ook de bestuurlijke macht had op dit deel van het eiland. Eleonora van Arborea wordt nog steeds gezien als een van de volkshelden van Sardinië.

Het kasteel van Sanluri kwam in de vorige eeuw in handen van Nino Villa Santa, een generaal uit het Italiaanse leger. Hij zou het kasteel helemaal restaureren en er het Museo risorgimentale Duca d’Aosta openen. In het museum zijn verschillende stijlkamers te vinden, uit verschillende tijdperken.  Vanaf het dak heb je er een prachtig uitzicht over het dorp Sanluri en in de oude stallen is nu een museum te vinden over de Risorgimento en de Eerste Wereldoorlog. Het museum kan alleen onder begeleiding van een gids bezocht worden, die je op een leuke en interessante manier over het verleden van het kasteel en de generaal vertelt.

Parco Nazionale dell'Asinara

Het Nationaal park Asinara is te vinden voor de kust van Sardinië, in het noordwestelijke deel van het eiland. Dit nationaal park is en natura 2000 gebied en vooral bekend vanwege de witte ezels die er wonen. Tot het nationaal park behoort het eiland Asinara en de omliggende zee. Het eiland en park kunnen bezocht worden. Vanuit de plaatsen Stintino en Porto Torres vertrekken er met regelmaat veerboten. Om het eiland te kunnen bezoeken, moet je wel een ticket hebben. Er worden iedere dag een kleine hoeveelheid tickets uitgegeven, om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt in het nationaal park.

Basiliek van Saccargia

De Basilica della Santissima Trinità di Saccargia is het belangrijkste geloofsgebouw op Sardinë. Bijzonder aan deze basiliek is, dat hij niet het middelpunt van een stad of dorp vormt. De basiliek staat midden in een verlaten dal, ongeveer twintig kilometer van de stad Sassari. De basiliek stamt uit de twaalfde eeuw en heeft Romaans-Toscaans uiterlijk. Vooral het typische gestreepte patroon van de kerk – dat we in Toscane op verschillende plekken tegenkomen – is bijzonder en komen we nergens anders tegen op Sardinië. De Basiliek van Saccargia was oorspronkelijk onderdeel van een klooster. De basiliek en het klooster werden in de zestiende eeuw verlaten en zou voor een groot deel vervallen. In de negentiende eeuw werd de kerk gerestaureerd. De oorspronkelijke gevel ging hierbij verloren.

Binnen in de basiliek zijn prachtige fresco’s te zien. Op deze fresco’s zien we Christus, die zegeningen uitbrengt, de apostelen en verschillende afbeeldingen van de Passie van Christus. De Basiliek van Saccargia kan tegen een kleine vergoeding bezocht worden. Ondanks de afgelegen ligging van de basiliek, kan het er behoorlijk druk zijn.

Spiaggia La Pelosa

Spiaggia La Pelosa is een prachtig strand in het noordwestelijke deel van Sardinië. Volgens velen is dit het mooiste strand van Sardinië en zou het zelfs het mooiste strand van Europa zijn. Na een bezoek aan het strand en een duik in het azuurblauwe water, deel ik deze mening. Het prachtige witte strand, het extreem heldere zeewater en het uitzicht op Isola Asinara, maken een bezoek aan La Pelosa tot een unieke ervaring. Enige nadeel dat je zou kunnen verzinnen, is dat het behoorlijk druk kan zijn op het strand. Op sommige delen ben je zelfs verplicht om een plekje te reserveren. Gelukkig is dat niet overal, waardoor iedereen van de schoonheid van dit strand kan genieten. Het strand ligt ongeveer twee kilometer van het dorpje Stintino bij Capo Falcone. Het strand heeft een lengte van ongeveer driehonderd meter. In de directe omgeving van het strand zijn verschillende betaalde parkeerplaatsen te vinden. Dit zijn er te weinig in de zomermaanden, waardoor je soms wat verder moet lopen om het strand te bezoeken.

Porto Flavia

Porto Flavia is een oude zeehaven in de omgeving van de stad Iglesias. De haven is in 1924 gebouwd bij de Masua mijnen, om zo snel en goedkoop de goederen te vervoeren. Om dit te kunnen doen werden er twee zeshonderd meter lange tunnels gegraven. Dit wordt nu nog steeds gezien als bijzonder architectonisch hoogstandje. Op de plaats waar de nu ingang van de tunnel is, was vroeger een constructie gebouwd die de goederen (zilver, houtskool, zink en lood) op het schip kon transporteren. Nu is het oude mijncomplex van Masua en Porto Flavia een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sardinië. Je kunt de haven op twee manieren bezoeken. Dit kan door een bezoek te brengen aan het mijncomplex en de historische haven of door een boottocht te maken langs de kust van Sardinië. Tijdens de boottocht heb je het mooiste uitzicht op de haven, maar tijdens een bezoek aan de mijnen kom je alles te weten of dit bijzonder stukje Sardinië.

Supramonte

Supramonte is een bergachtig gebied in het zuidoostelijke deel van Sardinië en maakt deel uit van het Nationaal park Gennargentu. Het is een van de dunbevolktere delen van het eiland. De Monte Corrasi is met 1463 meter de hoogste piek van het berggebied. De hoogste delen van het berggebied worden gekenmerkt door een karstachtig landschap, waar oude rivieren diepe ravijnen hebben uitgegraven. Door ondergrondse rivieren zijn in het gebied redelijk wat grotten gevormd. De grootste en bekendste is de Grotta di Ispinigoli. In deze grot is de grootste stalagmiet van Europa te zien. Deze natuurlijk gevormde stalagmiet heeft een hoogte van 38 meter. In de prehistorie werden de grotten in het Supramontegebergte gebruikt als begraafplaats.
De lagergelegen delen van Supramonte zijn wat vriendelijker en bedekt met loofbossen. In deze delen zijn verschillende klein stadjes en dorpen te vinden. Het bekendste dorp is Orgonsolo, dat bekend staat om zijn muurschilderingen. Het Supramontegebergte is vooral populair bij wandelaars en natuurliefhebbers.

Archeologisch museum van Cagliari

Het Museo Archeologico Nazionale di Cagliari is het belangrijkste archeologisch museum van Sardinië. In het museum zijn de belangrijkste archeologische vondsten die op Sardinië gedaan zijn samengebracht. In het museum zijn verschillende beelden te zien die gevonden zijn bij de nuraghe gevonden zijn. Deze torens zijn overal op het eiland te vinden, de grootste staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De beelden en stenen figuren die bij deze prehistorisch toren gevonden zijn, zijn uniek in zijn soort. Verder kom je in het museum voorwerpen tegen die gevonden zijn bij de Romeinse site Nora. Bijkomend voordeel van het Archeologisch museum van Cagliari is dat het gratis bezocht kan worden.