Een goede reisvoorbereiding is onmisbaar voor een geslaagde vakantie. Dat betekent dat je op de hoogte moet zijn van lokale gewoontes, regels en wetten. Ook is het handig om te weten wat je eventueel al van huis mee zou moeten/kunnen nemen. Op deze pagina vermelden we algemene tips en reisinformatie die van toepassing zijn voor het reizen naar Sicilië. In veel gevallen heb je er ook wat aan als je ergens anders in Italië op vakantie gaat. Sommige van onderstaande gegevens kunnen in de loop van de tijd veranderen. Klopt er iets niet volgens u, neem dan contact met ons op via het antwoordformulier.
Handig om te weten
Code groen voor Sardinië
Vanaf 2022 is het negatief reisadvies voor Sardinië opgeheven. Er geldt nu code groen voor Sicilië. Vakanties naar Sardinië zijn toegestaan. Voor de terugvlucht naar Nederland heb je geen negatief testbewijs van een PCR-test of sneltest nodig. Ook hoef je na thuiskomst in Nederland niet in quarantaine. Tijdens je vakantie op Sicilië moet je je daar aan de lokale coronamaatregelen houden. Die nu nog bestaan uit mondkapjes dragen in het openbaar vervoer en in zorginstellingen. Verder gelden er geen verplichtingen in Italië.
>>>bekijk de actuele coronaregels voor Sardinië
Wil je een vakantie boeken naar Sardinië? Kijk dan zeker even naar de Sicilië vakanties bij TUI.nl. Ze bieden pakketreizen naar Sardinië aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.
Je Sardinië vakantie boeken bij TUI betekent:
✅ geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
✅ niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.
>>> bekijk de Sardinië vakanties op TUI.nl
Alarmnummer
Het noodnummer vanaf een mobiele telefoon is 112. Vanaf een vaste lijn bel je 113 voor de politie, 118 voor een ambulance en 115 voor de brandweer.
Documenten
Officieel heb je voor grensoverschrijdingen binnen het zogenaamde Schengengebied geen paspoort of identiteitskaart nodig. Echter zal je je in Italië wel moeten kunnen legitimeren. Daarom moet iedere reiziger, dus ook kinderen, een geldig paspoort of een geldige Europese Identiteitskaart bij zich hebben. Ben je van plan om met de auto te gaan rijden, vergeet dan je rijbewijs niet.
Douane
Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterkedrank en 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan.
Elektriciteit
In Italië heeft men 230 volt wisselstroom. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in Italië ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Hier passen gewone opladers en stekkers zonder problemen in.
Feestdagen
In Sardinië en in de rest van Italië, viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten. Op sommige van deze feestdagen zijn de winkels gesloten en in andere gevallen zijn ze juist weer geopend. Dit verschilt sterk per feestdag. Daarnaast worden in meerdere dorpen en steden grote feesten gevierd. De meeste van deze feesten vinden plaats in de zomermaanden. Je kunt ervan uitgaan dat tijdens deze feesten de meeste openbare instellingen gesloten zullen zijn.
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
15 augustus – Maria-Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstmis
26 december – Heilige Stefanus
Naast de vaste feestdagen zijn er een aantal variabele feestdagen in Italië:
Carnaval, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen & Pinksteren
Op de eerste zondag in juni wordt het feest van de republiek gevierd.
Fooien
Het is normaal om in een restaurant fooi te geven. Meestal rond je de rekening wat af naar boven en in sommige gevallen leg je hier nog een bedrag bovenop. Het is gebruikelijk om ongeveer tien procent van de rekening aan fooi te geven. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hoogte van de rekening, de kwaliteit van het eten en de bediening. In sommige restaurants wordt er “coperto” gerekend. Dit is geen fooi maar een bedrag dat gerekend wordt voor het brood wat op tafel gezet en het gebruik van het servies en het bestek. Dit geld gaat naar het restaurant en niet naar het personeel. Als dit gerekend wordt is dit terug te vinden op de kaart. Restaurants hebben een meldingsplicht als het gaat om de “coperto”. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Geld
In Italië hanteert men net als in Nederland de Euro. Je kunt uit de geldautomaten die je op veel verschillende plekken in Sardinië tegenkomt gewoon geld pinnen met je Nederlandse pinpas, als je bankpas pinnen in Europa toestaat. Er zijn in Sardinië behoorlijk wat pinautomaten te vinden. De meeste zul je tegenkomen in de grotere steden, maar ook in de meeste dorpen kun je pinautomaten tegenkomen.
Creditcards worden op redelijk wat plekken, maar absoluut niet overal, geaccepteerd. Ga er daarom niet standaard vanuit dat men je creditcard als betaalmiddel aanvaardt. Ben je er niet zeker van? Vraag het dan vooraf, zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Zorg er daarom voor dat je voldoende contant geld bij hebt als je bijvoorbeeld uit eten gaat. Dit geldt overigens ook voor B&B’s en agriturismo’s.
Internet
De meeste hotels, veel restaurants en een groot deel van de andere horecagelegenheden bieden gratis internet via wifi aan. De kwaliteit en snelheid loopt heel erg uiteen. Op de meeste plaatsen is de kwaliteit goed genoeg om even je sociale media te checken of een website te bezoeken. Wil je echter behoorlijk wat e-mails binnenhalen of versturen dan wordt dit al wat lastiger. Sommige hotels bieden een betere kwaliteit internet aan tegen betaling.
In de meeste bars of restaurants is er wel wifi aanwezig, maar is deze versleuteld. Kun je op de kaart of ergens anders geen code vinden, dan kan de ober of de barman je vaak verder helpen.
In bijna heel Sardinië kun je gebruikmaken van het 5G of het 4G netwerk. Dus ook zonder wifi kun je er behoorlijk internetten. De kosten hiervan zijn sterk verschillend per provider en belbundel. Alleen in de meest afgelegen plaatsen en achterafweggetjes hebben we het af en toe meegemaakt dat er geen verbinding tot stand kon komen. Ook dit zal per provider verschillen.
Gepaste kleding
Als je op Sardinië een kerk of een ander geloofsgebouw wilt bezoeken moet je qua kleding aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo zijn de dames verplicht om met bedekte schouders te lopen en in sommige gevallen zijn korte broeken zelfs uit den boze. Ook slippers worden op de meeste plaatsen niet op prijs gesteld.
Ben je onverhoopt toch vergeten om een sjaal of een vest mee te nemen, dan kun je deze in de grotere steden en plaatsen kopen bij één van de vele straatverkopers. Bij andere kerken of geloofsgebouwen zijn deze standaard aanwezig en kunnen deze zonder kosten gebruikt worden. Houd er ook rekening mee dat veel kerken en andere geloofsgebouwen tijdens een dienst niet bezocht kunnen worden
Kraanwater
Over het algemeen geldt dat je het kraanwater op de meeste plekken op Sardinië probleemloos kunt drinken. Er is wel verschil in smaak en kwaliteit te zijn. Zo vertelde onze huisverhuurder in Cagliari, dat daar het beste water uit de kraan komt van heel Sardinië en dus heel goed drinkbaar is. Op andere plaatsen, had het leidingwater een bijsmaakje. We zijn er trouwens nergens ziek van geworden. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan natuurlijk gewoon flessen mineraalwater kopen in plaats van leidingwater te drinken. Is er geen winkel in de buurt dan kun je er ook voor kiezen om het water eerst te koken. Zelf hebben we nooit problemen ondervonden met het drinken van kraanwater op Sardinië.
Roken
Wie wil roken moet dat buiten doen. In openbare gebouwen, in restaurants, in bars en in clubs mag niet gerookt worden. Op de buitenterrassen is roken zelden een probleem. Op de meeste tafels staan de asbakken al klaar. Het is opvallend, dat er op Sardinië veel meer gerookt wordt dan dat we in Nederland gewend zijn.
Taal
De officiële taal in Italië, dus ook op Sardinië, is Italiaans. In toeristengebieden kun je je met Engels zeker goed redden zolang dat je te maken hebt met toeristische winkels, horeca en diensten. Naast het Italiaans wordt er op Sardinië het Sardijns gesproken. Deze Romaanse streektaal wordt alleen op Sardinië gesproken. In het westelijke deel van Sardinië wordt Catalaans gesproken en in het noordelijke deel komt een dialect voor dat overeenkomsten heeft met het Corsicaans.
Tijdsverschil
Italië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1) en kent eenzelfde zomertijdregeling als bij ons. Er is daarom geen tijdsverschil tussen Sardinië en Nederland.
Openingstijden
De openingstijden van winkels lopen ver uiteen. Winkels in toeristenconcentraties zijn vaak langer open en sluiten meestal in de middag niet. Andere winkels sluiten vaak tussen 12:30 of 13:00 uur en 15:30 uur. In toeristengebieden zijn winkels vaak ook op zondag open. Dit geldt ook voor supermarkten. Door de verschillende openings- en sluitingstijden kan het dus voorkomen als je in de middag door de stad heenloopt dat slechts een deel van de winkels zijn geopend.
Veiligheid
Sardinië is een veilige bestemming met opvallend veel vriendelijke eilandbewoners. Ondanks dit is het toch slim om enkele voorzorgmaatregelen te nemen als je op vakantie gaat naar Sardinië. Laat geen waardevolle spullen achter in je auto, als je een dorpje of een bezienswaardigheid gaat bezoeken. Vermijd delen van de grote steden, waar geen toeristen komen en wees voorzichtig met het zichtbaar rondlopen met dure apparatuur en juwelen. Op Sardinië kun je te maken krijgen met kleine criminaliteit, zoals zakkenrollers. Deze zijn vooral actief in de buurt van bekende toeristische bezienswaardigheden, in de grotere steden en in het openbaar vervoer.