Vervoer op Sardinië en reizen naar Sardinië

Het vliegtuig is de makkelijkste en meest gebruikte manier om naar Sardinië te reizen. Natuurlijk zijn er meerdere manieren om het eiland te bereiken, zo kun je bijvoorbeeld met de trein, boot of auto het eiland bezoeken. Eenmaal op het eiland heb je tal van mogelijkheden om jezelf voort te bewegen. De handigste manier is om een huurauto te nemen, maar ook als je liever niet autorijdt dan zijn er meerdere vormen van openbaar vervoer waar je gebruik van kunt maken. Wil je één van de eilanden bezoeken die rondom Sardinië liggen dan ben je aangewezen op een veerdienst.

De grotere steden op het eiland kun je het beste te voet of op de fiets verkennen. Dit geldt trouwens ook voor de kleinere eilanden rondom Sardinië, door de geringe grote zijn deze bijzonder geschikt om per (elektrische) fiets of scooter te ontdekken.

Vliegen naar Sardinië

De vluchttijd van Nederland naar Sardinië varieert afhankelijk van de luchthaven van vertrek en de gekozen route. Over het algemeen duurt een directe vlucht van Amsterdam naar de hoofdstad van Sardinië, Cagliari, ongeveer 2 uur en 30 minuten. Andere populaire luchthavens op Sardinië zijn Alghero en Olbia. Vanuit Nederland kun je ook indirecte vluchten nemen met overstappen, wat de totale reistijd kan verlengen. Buiten het seizoen zijn er weinig maatschappijen die rechtstreeks op Sardinië vliegen, waardoor je soms gedwongen bent om een overstap te maken. Dit zal ervoor zorgen dat de reistijd behoorlijk verlengd zal worden.

Vliegveld Olbia

Het vliegveld van Olbia, officieel bekend als de Luchthaven Costa Smeralda, is een bruisende en moderne luchthaven gelegen in het noordoosten van Sardinië, Italië. Met zijn strategische ligging aan de prachtige Costa Smeralda trekt het vliegveld jaarlijks duizenden toeristen en reizigers uit de hele wereld. De terminals zijn modern en goed uitgerust, met alle voorzieningen die je nodig hebt voor een aangename reis. Omdat het vliegveld relatief dicht bij de Costa Smeralda ligt, wordt het vliegveld bijna uitsluitend voor vakantieverkeer gebruikt. Er zijn op het vliegveld verschillende autoverhuurkantoren te vinden, maar ook met het openbaar vervoer kun je gemakkelijk naar je plaats van bestemming komen.

Vliegveld Alghero

Het vliegveld van Alghero, officieel bekend als de luchthaven Fertilia-Alghero, is een belangrijke toegangspoort tot de prachtige noordwestelijke regio van Sardinië. Het is een kleine simpele luchthaven met een terminal. In deze terminal zijn de basisbenodigdheden aanwezig, maar verwacht er geen groot aanbod aan winkels en restaurants. Op het vliegveld zijn verschillende autoverhuurkantoren te vinden. Vanaf het vliegveld reis je gemakkelijk verder met het openbaar vervoer naar je eindbestemming op het eiland.

Vliegveld Cagliari

Het vliegveld van Cagliari-Elmas, ook bekend als Cagliari-Elmas Airport, is een belangrijk luchtvaartknooppunt op het Italiaanse eiland Sardinië. Het is gelegen op ongeveer 7 kilometer ten noordwesten van Cagliari, de hoofdstad van Sardinië. Het is van de drie internationale vliegvelden op het eiland het grootste en drukstbezochte. Jaarlijks maken iets minder dan drie miljoen passagiers gebruik van de luchthaven. Het vliegveld heeft twee landingsbanen en een terminal met drie verdiepingen. Een deel van het vliegveld is in gebruik als militair vliegveld. Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer naar je eindbestemming reizen. Een andere optie is om een auto te huren op het vliegveld. Op het vliegveld zijn verschillende eettentjes en winkeltjes te vinden.

Huurauto

Op Sardinië zijn er verschillende autoverhuurbedrijven beschikbaar, zowel op de luchthavens als in de belangrijkste steden en toeristische gebieden. Het is raadzaam om van tevoren online te boeken om verzekerd te zijn van beschikbaarheid en om de beste prijzen te krijgen. Bij het boeken van een auto kun je kiezen uit verschillende modellen en groottes, afhankelijk van je behoeften en het aantal passagiers. Om een auto te huren op Sardinië, dien je te beschikken over een geldig rijbewijs en een creditcard voor de borg. Het is belangrijk om de algemene voorwaarden van het verhuurbedrijf zorgvuldig door te lezen voordat je een overeenkomst sluit. Daarnaast is het aan te raden om een volledige verzekering af te sluiten om onverwachte kosten te vermijden in geval van schade of diefstal. Doe je dit bij Sunnycars dat weet je op voorhand dat alles inclusief is en je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan

Met een gehuurde auto op Sardinië kun je op je eigen tempo reizen en de prachtige plekken van het eiland verkennen.

Lees op de pagina autohuren op Sardinië alles over dit onderwerp.

Autorijden op Sardinië

De staat van de wegen op Sardinië varieert, afhankelijk van de regio en het type weg. Over het algemeen zijn de hoofdwegen (strade statali) goed onderhouden en van goede kwaliteit. Veel beter dan bijvoorbeeld op Sicilië of in andere Italiaanse regio’s Deze wegen zijn meestal tweebaanswegen met een maximumsnelheid van 90 km/uur buiten de bebouwde kom en 50 km/uur binnen de bebouwde kom. Let op, sommige secundaire wegen kunnen smaller zijn en minder goed onderhouden, vooral in landelijke gebieden. Wees voorzichtig bij het rijden op deze wegen, omdat ze bochten en oneffenheden kunnen hebben.

In de historische centrums van de steden en dorpen op het eiland zijn veel kleine smalle straatjes te vinden. Het rijden in deze straten kan een behoorlijke uitdaging zijn. Je snapt ineens waarom het merendeel van de Italianen in een kleine auto rijdt. Let op sommige plaatsen goed op, in sommige steden en dorpen is het centrum alleen toegankelijk voor inwoners van die stad. Rij je hier toch in met je (huur) auto, dan zul je een boete thuis gestuurd krijgen. Er staan camera’s die alles registreren.

Parkeren

Parkeren op Sardinië is over het algemeen redelijk eenvoudig, maar het kan afhankelijk van de locatie en het seizoen enige oplettendheid vereisen. Zijn de parkeerplaatsen omringd met een blauwe lijn, dan moet je gebruikmaken van je parkeerschijf. Deze zijn aanwezig in alle huurauto’s op het eiland. Nadeel van de blauwe zones is dat je er maar beperkt mag staan. Ideaal voor een boodschap of een kort bezoek aan een stad of dorp, maar niet handig als je een hapje wil gaan eten.
Op veel plaatsen op Sardinië moet je een groot deel van het jaar betaald parkeren. Alleen in de winter en laagseizoen, kun je bijna overal je auto gratis parkeren. Op de meeste plaatsen op het eiland moet je betaald parkeren tussen 1 mei en 31 oktober, maar dit kan per stad of regio verschillen. De parkeertarieven variëren sterk, maar zijn gemiddeld lager dan dat we in Nederland gewend zijn. In de grotere steden zoals Sassari, Cagliari en Olbia en in de buurt van de populairste stranden zijn de parkeerplaatsen vaak schaars, waardoor je soms wat verder moet lopen.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer op Sardinië biedt reizigers een handige en betrouwbare manier om dit prachtige eiland te verkennen. Met een uitgebreid netwerk van bussen en veerboten is het gemakkelijk om van de ene bestemming naar de andere te reizen en te genieten van de vele bezienswaardigheden die Sardinië te bieden heeft.

Het busnetwerk op Sardinië is goed ontwikkeld en verbindt de belangrijkste steden en dorpen op het eiland. De bussen zijn over het algemeen comfortabel en voorzien van klimaatregeling, wat vooral tijdens de warme zomermaanden zeer aangenaam is. Het is raadzaam om de dienstregeling vooraf te controleren, aangezien de frequentie van de bussen kan variëren afhankelijk van het tijdstip en de bestemming.

Over het algemeen biedt het openbaar vervoer op Sardinië een betrouwbare en handige manier om het eiland te verkennen. Of je nu kiest voor de bus, veerboot of trein, er zijn voldoende opties om de prachtige landschappen en charmante steden van Sardinië te ontdekken. Vergeet niet om vooraf de dienstregelingen en mogelijkheden te controleren om je reis soepel te laten verlopen.

Trein

De belangrijkste treinmaatschappij op Sardinië is Trenitalia. Het bedrijf biedt verschillende soorten treindiensten aan, waaronder regionale treinen en Intercity-treinen. Regionale treinen stoppen op meer stations en zijn meestal goedkoper dan Intercity-treinen, die minder vaak stoppen en hogere tarieven hebben. Nadeel is wel dat je er langer over zal doen om je bestemming te bereiken, maar met de prachtige uitzichten onderweg is dat geen straf. Er zijn verschillende populaire treinroutes op Sardinië. Een van de populairste is de treinreis van Cagliari naar Sassari, die u meeneemt door het prachtige binnenland van Sardinië. Een andere populaire route is de treinreis van Olbia naar Golfo Aranci, die langs de kustlijn van Sardinië loopt en adembenemende uitzichten biedt op de Middellandse Zee.

Je kunt de treinkaartjes kopen bij treinstations of online via de website van Trenitalia. Het is aan te raden om uw tickets vooraf te kopen, vooral tijdens het hoogseizoen, om te voorkomen dat de rit is uitverkocht of dat er geen zitplaatsen meer te verkrijgen zijn. Er zijn verschillende soorten treinkaartjes beschikbaar.

Varen

Er vertrekken vanaf Sardinië verschillende veerboten naar de omliggende eilanden en naar het Italiaanse vaste land. Een van de populairste veerdiensten op Sardinië is de verbinding tussen Santa Teresa Gallura en Bonifacio, op het Franse eiland Corsica. Ook vanuit Porto Torres is dit Franse eiland bereikbaar. Vanuit Porto Torres vertrekken er ook veerboten naar het Franse Marseille en het Spaanse Barcelona. Vanuit Olbia is er een directe verbinding met Civitavecchia, Genua en Livorno op het Italiaanse vaste land. Vanaf Cagliari vertrekken er veerdiensten naar Sicilië en Napels. Al deze veerdiensten worden voornamelijk gebruikt door Italianen en toeristen die met de auto op vakantie gaan naar Sardinië.

Eenmaal op het eiland zijn er nog enkele veerdiensten die Sardinië met de kleinere omliggende eilanden verbindt. Een van de populairste is die tussen Palau en La Maddalena op de Maddalena-archipel. Verder kun je vanuit Stintino de boot naar Asinara nemen, vanuit Calasetta de boot naar Carloforte op Isola di San Pietro en is er een veerdienst tussen Isola di Tavolara en Porto San Paolo. De tickets voor deze veerdiensten kun je kopen in de desbetreffende haven. De prijzen voor deze veerdiensten verschillen sterk per regio. Zo betaalden we 10 euro p.p. om naar Carloforte te varen en 8 euro om de oversteek naar La Maddelena te maken. Bij deze retourtickets zat ook een kleine toeslag, die bedoeld is al toeristenbelasting op het eiland.