Weer en beste reistijd voor Sardinië

Het klimaat van Sardinië is voor veel toeristen de doorslaggevende factor om voor een vakantie op dit prachtig eiland te kiezen. Dit is niet zo verwonderlijk, omdat het klimaat van Sardinië het gehele jaar als aangenaam gezien kan worden. De wintermaanden zijn er zacht zonder echt koud te worden en de zomers zijn er warm, maar zelden echt heel heet. Ook de gemiddelde jaarlijkse neerslag valt er erg mee waardoor de gemiddelde luchtvochtigheid ook erg laag is. In de binnenlanden van Sardinië, en dan vooral in de hoger gelegen delen van het eiland, is het iets koeler dan op de andere delen van het eiland. De bergen op Sardinië zijn niet hoog genoeg om er te spreken van een zeeklimaat of een hooggebergteklimaat.

Het klimaat van Sardinië

Sardinië heeft een mediterraan klimaat, gekenmerkt door hete, droge zomers en zachte, vochtige winters. In de zomermaanden kunnen de temperaturen oplopen tot boven de dertig graden Celsius, terwijl in de wintermaanden de temperaturen rond de tien graden Celsius liggen. Het klimaat van Sardinië wordt mede bepaald door de winden die over het eiland waaien. Omdat Sardinië midden in de Middellandse Zee ligt, staat er altijd wel wat wind, maar sommige van deze winden hebben een grote invloed op het klimaat. Zo neem de mistral koude droge lucht mee uit het noordwesten, terwijl de sirocco hete droge lucht uit de Sahara meebrengt.

Er komen op Sardinië weinig afwijkende klimaatcijfers voor. Enige verschillen zijn dat de gemiddelde dagtemperaturen in het hoger gelegen zuidoosten van het eiland wat lager liggen en dat de neerslagcijfers daar wat hoger zijn.

Warme droge zomermaanden

De zomermaanden op Sardinië kunnen behoorlijk warm en droog zijn. Tussen juni en september zijn er vaak lange periodes van intense hitte, met weinig of geen regenval. Dit is de populairste periode voor toeristen om het eiland te bezoeken. Genieten op het strand en af en toe wat verkoeling zoeken in de Middellandse Zee. In de binnenlanden kan het in deze periode bijzonder droog zijn, wat ervoor zorgt dat er weinig water te vinden is voor de dieren en er een verhoogde kans is op bosbranden.
Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik met gemak boven de veertig graden Celsius uitkomen. Gelukkig zorgt de altijd aanwezige zeewind op deze dagen voor de nodige verkoeling. Op de warmste dagen van het jaar kun je het beste een schaduwrijke plaats opzoeken in de buurt van de zee.

Winterzon op Sardinië

De gemiddelde dagtemperaturen op Sardinië liggen in de winterperiode te laag om als winterzonbestemming te kunnen dienen. De temperatuur op het eiland varieert tussen de 10 en 15 graden Celsius, wat perfect is voor mensen die willen ontsnappen aan de koude winters in Noord-Europa, maar niet op het strand hoeven te liggen. Het grote voordeel van Sardinië bezoeken in de winterperiode, is het feit dat het er heel rustig is, je kunt ongestoord de vele prachtige dorpjes bezoeken en strandwandelingen maken.
In de wintermaanden is het ook mogelijk om te skiën op de hoogste toppen van het eiland, zoals de Monte Limbara en de Gennargentu. Het skiseizoen begint meestal in december en duurt tot maart. Het is een unieke ervaring om te skiën terwijl je uitkijkt over de Middellandse Zee. Het belangrijkste skigebied van Sardinië is Bruncu Spina.

Neerslag

De neerslag op Sardinië varieert sterk van regio tot regio. In het zuidoosten van het eiland, waar de bergen hoger zijn, valt meer neerslag dan in het zuiden en aan de kust. De gemiddelde jaarlijkse neerslag varieert van ongeveer 400 mm in het noorden tot meer dan 1000 mm in het zuidoosten.

De neerslag op Sardinië valt voornamelijk in de wintermaanden, van november tot maart. In deze periode regent het vaak en kan het stormachtig zijn. In de zomermaanden is er weinig neerslag en is het eiland over het algemeen droog en zonnig. Als het regent in de zomerperiode, dan zal dit vooral zijn in de vorm van korte, maar stevige onweersbuien.

Weersextremen

Ondanks de positieve invloed van de Middellandse Zee op het klimaat van Sardinië, komen er mede door de klimaatverandering steeds meer weersextremen voor op het eiland. Een goed voorbeeld hiervan zijn de hittegolven die er voorkomen. Deze zijn, in de afgelopen decennia, veel langer en intenser geworden. Langere periode met temperaturen boven de veertig graden zijn er eerder de regel dan een uitzondering. Wat ervoor zorgt dat het eiland steeds verder uitdroogt en de kans op bosbranden vergroot. Daarnaast is het eiland de laatste jaren meerdere malen geteisterd door hevige regenbuien die voor overstromingen zorgde. In 2020 moesten nog honderden mensen geëvacueerd worden en werden wegen en bruggen bedolven onder modderstromen.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Sardinië zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Sardinië. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Sardinië